Landelijk Erkend Branche Diploma Visagie? Feiten vs. Fabels!

We hebben eerder al geschreven over visagist worden en visagist zijn. In dit artikel besteden we uitgebreid aandacht aan het fenomeen ‘erkend diploma visagie’.

“There is no elevator to succes. You have to take the stairs”
~ Zig Ziglar

Art in the Attic gelooft in eerlijk ondernemerschap. Hard werken, eerlijk zijn naar je klanten toe. Je niet beter voordoen dan je werkelijk bent. Dat proberen we onze studenten ook bij te brengen. Zorg dat je goed wordt in je vak, probeer zaken niet mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Het enige dat jij als visagist nog mooier moet maken dan zij/hij als is, is je klant!

“Krijg ik bij jullie een erkend visagie diploma?”

Deze vraag horen we zo vaak. En we voelen ons verantwoordelijk om onze studenten aan onze Visagie Opleiding het eerlijke, volledige antwoord te geven. Dat antwoord is: “Nee”. Terwijl, tja, van de andere kant bekeken, misschien toch: “Ja”. We leggen het keer op keer uit aan de telefoon en dat valt niet mee. Waarom niet? Omdat er op internet veel verwarrende informatie staat over het visagie diploma. En ja, ook veel onjuistheden. Daarom deze blogpost over feiten en fabels rondom het mysterie van het ‘Landelijk Erkende Branche Diploma Visagie’.

Visagist is geen beschermde titel – je hebt geen visagie opleiding of diploma visagie nodig

Iedereen met een palette en wat kwasten mag zich ‘visagist’ noemen. Heb je een fototoestel? Dan kun je jezelf ‘fotograaf’ noemen. Ja, het is zelfs toegestaan om jezelf ‘schoonheidsspecialist’ te noemen, zonder opleiding, diploma of vergunning! Vroeger waren er in Nederland zogenaamde Vestigingswetten. Die hadden tot doel om beroepsbekwaamheid te bevorderen en schreven voor sommige vakgebieden diploma’s of vergunningen voor. Maar omdat men later vond dat ze concurrentie en ondernemerschap juist in de weg stonden, zijn die Vestigingswetten al lang geleden afgeschaft.

Er is geen visagie branche (vereniging) om een diploma visagie te erkennen

OK, wettelijk gezien mag iedereen zich dus zomaar visagist noemen, maar in de praktijk dan? Is er niemand die voor het vakgebied visagie opkomt? Is er geen organisatie die helpt kwaliteit te bewaken, om het kaf van het koren te scheiden? Helaas, nee, die is er niet. Niet meer, of beter: allang niet meer. Maar let op: hier wordt het ingewikkeld!

ANBOS is al jaren geleden gestopt met het diploma visagie

ANBOS is een brancheorganisatie van gediplomeerde schoonheidsspecialisten met circa 5.000 leden. Ca. 10 jaar geleden kwamen zij met het ‘Platform Visagie’ en met een zelfverklaard ‘Branchediploma Visagie’. De doelstelling was nobel, het verbeteren van de validiteit en maatschappelijke erkenning van het beroep visagist. Na een pilot-jaar gingen enkele scholen ermee van start en juist in die tijd heeft onze eigen Roos haar visagie opleiding gedaan bij één van de toen aangesloten scholen. Roos heeft dus nog het toenmalige ‘ANBOS-erkend Branchediploma Visagie’.

Echter, om onduidelijke redenen kwam de klad erin en ca. 5 jaar geleden trok ANBOS de handen ervan af en stopte met de ‘erkenning’ van visagie en visagisten. Er zijn daarna door verschillende visagie professionals goedbedoelde initiatieven gestart om toch (weer) tot een soort samenwerking of vereniging te komen, maar tot een echte branchevereniging voor visagisten is het nooit gekomen.

Vandaag de dag is de situatie dus heel spijtig, maar ook heel simpel: er bestaat geen branchediploma visagie want er is geen branchevereniging om zo’n diploma in stand te houden of te erkennen.

Pas op voor valse beloftes en zogenaamde keurmerken


En hier moet je héél goed opletten. Op internet vind je nog heel veel websites en pagina’s van scholen die nog het oude beeld schetsen. Het beeld van een ANBOS of een vereniging, of een van landelijk erkend diploma visagie. Soms is het duidelijk dat het om ‘oud nieuws’ gaat, maar er zijn ook scholen die om wat voor reden dan ook de oude situatie niet willen of kunnen loslaten en het laten voorkomen alsof zij nog steeds wél ‘het enige erkende diploma visagie’ aanbieden. Feitelijk zeggen ze dan dus iets aan te bieden dat allang niet meer bestaat.

En bij sommige aanbieders lijkt het erop dat ze met het wegvallen van ANBOS in paniek zijn geraakt en er krampachtig allerlei andere zogenaamde keurmerken of organisaties proberen bij te halen. Zo lezen we over een ‘CvAE’ dat, na wat onderzoek, al in 2017 opgeheven blijkt te zijn. We lezen over een onzichtbaar ‘VOVN’ zonder website waar niets over te vinden is, of het ‘CrKBO’ dat niets met visagie te maken heeft maar wel alles met BTW-vrijstelling (!). Ja, er zijn zelfs scholen die beweren dat zij een internationaal erkende opleiding visagie geven, met internationaal erkend visagie diploma, van een of andere zogenaamd internationaal erkende organisatie.

Maar de hamvraag blijft steeds: wie is nu precies wie en wie erkent nu eigenlijk wat? Vaak lees je er dan ook nog bij dat men ‘de eerste’ is, of ‘de enige’. Tja, dan denken wij nuchter: als jij de eerste en enige bent, waarom volgt de rest dan niet? Zit er misschien een luchtje aan?

Wees kritisch, doe onderzoek, stel vragen, weet waar je aan begint

Wij vinden het jammer dat er zoveel verwarrende, soms onjuiste informatie op internet te vinden is. Helaas vaak ook bij scholen die anders een goede naam hebben. Misschien zijn ze er zelf niet van bewust, of niet actief bezig hun informatie actueel te houden. Onze belangrijkste tip is dan ook om vooral zelf kritisch te zijn en vragen te stellen, vóórdat je aan een opleiding begint. Wees kritisch en doe onderzoek naar wat jouw ‘erkende diploma visagie’ straks écht waard is.

Zoek goed uit wie de jouw visagie diploma uitgeeft

Wie is die club die het ‘erkende visagie diploma’ zou moeten uitgeven. Hoeveel leden vertegenwoordigen ze, wie dan? Wie zitten er in het bestuur? De directeur van de school zelf? Wie is de examencommissie? Zijn het namen die je kent, zijn het visagie professionals die ook passen bij jóuw beeld van wat moderne visagie vandaag en in de toekomst zou moeten zijn? Gaan ze met de tijd mee, of is het een conservatief ‘old boys network’?

“Wees kritisch en doe onderzoek naar wat jouw ‘erkende diploma visagie’ straks écht waard is.”

Het KWC-uv visagie diploma: landelijk bekend, maar niet per se erkend

Maak kennis met De Stichting Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging, Centrum voor Vakbekwaamheid in de Uiterlijke Verzorging (Kwaliteitscentrum UV), “een onafhankelijke stichting die de kwaliteit in algemene zin en die van onderwijs en examinering in het bijzonder wil bewaken en bevorderen binnen de beroepssector Uiterlijke Verzorging en de schoonheidsverzorging en visagie in het bijzonder.

Een hele mond vol, maar per saldo schijnbaar nog de enige onafhankelijke aanbieder van een fatsoenlijk, landelijk visagie examen. Onze ervaring met KWC-uv is dat ze een eerlijk verhaal vertellen, goed hebben nagedacht over het examineren van visagisten-in-opleiding, zorg dragen voor kwaliteit, zich open en transparant opstellen en ook bereid zijn om mee te denken met de nieuwe generatie opleiders binnen het vakgebied visagie. Na goed onderzoek en overleg hebben wij dan ook besloten om de samenwerking met KWC-uv aan te gaan. KWC-uv is in Nederland landelijk goed bekend. Maar eerlijk is eerlijk: bekend betekent dus niet per se ook door alles en iedereen erkend.

Even tussendoor: waarom lees je dit eigenlijk? Wil je misschien zelf visagist en/of make up artist worden? Doe dan bij ons je visagie opleiding in 7 of 10 weken! Kies je startdatum en voorkeursgroep en boeken maar!

Art in the Attic biedt naast het eigen schoolexamen ook training aan voor het KWC-uv visagie examen

Toetsen en examineren zijn onlosmakelijk verbonden met onderwijs en opleiden. Maar toetsen kan op heel veel verschillende manieren. Wij leiden onze studenten op om straks (zelfstandig) als visagist aan de slag te gaan en dat betekent dat ze 3 dingen nodig hebben: 1) vakbekwaamheid, ofwel beheersing van techniek en het kunnen omgaan met klanten; 2) up-to-date vakkennis, inclusief trends in de markt; 3) een portfolio om te laten zien wat ze écht kunnen en om zichzelf te promoten.

Deze 3 elementen maken deel uit van onze Visagie Opleiding tot Allround Make Up Artist en worden dus ook door ons getoetst. Maar, wij zijn natuurlijk niet ‘onafhankelijk’ als wij onze eigen studenten toetsen. En daarom willen sommige van onze studenten méér: nadat ze bij ons geslaagd zijn, nog een onafhankelijk, landelijk examen met bijpassend diploma. En dat is precies wat KWC-uv aanbiedt.

‘Internationaal Erkend Visagie Diploma’! Really?

Eerst dit: waarom wil jij als aankomende visagie student in Nederland een ‘internationaal erkend diploma visagie’? Ga je in het buitenland aan de slag? Mooi! In welk land dan precies? Heb je al goed uitgezocht wat de regels zijn in dat land? Wie zijn dáár de spelers, is daar wel een branchevereniging of -organisatie actief? Als het in Nederland al niet lukt om visagie professionals het eens te laten worden over een goede branchevereniging, wie krijgt dat dan wel ‘internationaal’ voor elkaar en hoe? Wie is die club, wie vertegenwoordigen ze dan precies? Over welke aangesloten landen hebben we het dan en is er iets van wet- of regelgeving die de ‘erkenning’ ondersteunt?

En dan weer, de meest belangrijke vraag: wat heb jij er straks werkelijk aan? Je betaalt waarschijnlijk fors extra geld ervoor, dus zorg dat je zeker weet dat het dat straks ook echt waard is. Je kent het gezegde: “If it sounds like it’s too good to be true, it probably is.”.

De Meerjarige MBO Opleiding Zelfstandig Make Up Artist

Is er dan echt geen ‘erkende’ opleiding? Nou, die is er wel. Je kunt aan het MBO gaan studeren. Dan ben je wel al gauw ruim 1,5 jaar bezig en meer dan € 12.000,- lichter. Dat is niet voor iedereen weggelegd en zeker ook niet voor iedereen nodig! Een verplichte stage van 640 uren om visagist te worden? Dat vinden wij wat overdreven.

Duurder is soms beter, maar lang niet altijd

Het MBO is niet de enige dure oplossing. Er zijn ook nog enkele scholen in Nederland die fors dure visagie opleidingen aanbieden. En dan meestal zonder de claim van een ‘erkend diploma’. Hoe zit dat? Vaak zijn dat scholen die al heel lang meelopen en goede connecties hebben binnen de wereld van professioneel werkende visagisten. Zij hebben geïnvesteerd in een mooi ‘ons-kent-ons netwerk’ van bekende namen. Dat kan een beginnend visagist zeker een stap vooruit helpen. Maar dan moet met je wel uit precies het juiste (concurrentie-)hout gesneden zijn. Het is immers altijd dringen aan de top en dringen is niet voor iedereen weggelegd.

“If it sounds like it’s too good to be true, it probably is.”

Het eerlijke verhaal

Dus, wil jij een eerlijke en betaalbare visagie opleiding waarbij je zelf kunt kiezen of en hoe je een diploma wilt halen, zonder trucs of valse beloften? Ben jij bereid om de trap te nemen naar succes omdat je beseft dat er geen lift bestaat? Schrijf je dan in voor de Visagie Opleiding tot Allround Make Up Artist en laat jouw dromen in 2-3 maanden werkelijkheid worden.

Plaats een reactie