Wat is het verschil tussen een visagist en make up artist, of MUA?


Meer:

Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt: “Wat is het verschil tussen een visagist en make up artist?“. En meestal direct er achteraan: “En wat is een MUA?“. We leggen het graag nog een keer uit.

Visagist vs. Make Up Artist: Wat is het verschil?

Tja, misschien een koude douche, maar als we eerlijk zijn, kort gezegd: niks. In Nederland is er niet echt een duidelijk aanwijsbaar verschil. De term “Visagist” is typisch ‘Nederlands’ maar qua oorsprong eigenlijk geleend uit het Frans.

“Bij Make Up Academy Art in the Attic gebruiken we de woorden visagist en make up artist dan ook lekker door elkaar.”

Roos – visagiste, make up artist, MUA, docent & directeur

Make Up Artist is overgewaaid uit het Engels, maar zie je ook in het Duits

In het Engels spreekt men vooral van een “Make Up Artist” waar dan behalve visagist vaak ook “Grimeur” mee wordt bedoeld. En dat terwijl wij hier in Nederland bij een grimeur toch echt een andere vakspecialist bedoelen dan bij visagist! Grime en grimeren associëren wij vooral met film, TV of theater. Bij ons is een visagist niet per se iemand die ook kan grimeren en een grimeur is niet per se een (goede) visagist.

Ook in de Duitsland heeft men het tegenwoordig vooral over “Make-up Artist” waar ze dan hetzelfde mee bedoelen als wij. En in België (Vlaanderen) dan? Ook “Visagist”? Nee! “Make Up Artist”? Nee! Daar zeggen ze dan weer “Make Up Artiest”. Lekker verwarrend. Snap jij het nog?

Bij Make Up Academy Art in the Attic gebruiken we de woorden visagist en make up artist dan ook lekker door elkaar. Al zien wij wel een klein verschil: bij een visagist denken wij vooral aan iemand die de wat meer reguliere make up stijlen aanbrengt; bij een make up artist denken we aan iemand die ook de wat meer specialistische, gewaagde en ‘zware’ technieken beheerst en gebruikt, zoals glamour make up, arabesque, etc.

Maar wat is dan een MUA?

Oh ja, een MUA? Die mogen we niet vergeten… Dat is gewoon de afkorting voor Make Up Artist: M-U-A. Een een MUA die ook hair styling doet, dat is dan weer een MUAH! Maakt het veel uit? Mwooaahhh

Even tussendoor: waarom lees je dit eigenlijk? Wil je misschien zelf visagist of make up artist worden? Doe dan bij ons je visagie opleiding in slechts 12 lessen! Kies je startdatum en voorkeursgroep en je kunt binnenkort beginnen!

Conclusie: is er een verschil tussen een visagist en make up artist?

Dus, wat is nu écht het verschil tussen een visagist en make up artist? Hangt het alleen af van de taal waarin je spreekt? Jij mag het zeggen… ons maakt het uiteindelijk niet zo heel veel uit! After all, “what’s in a name?*“.

*Shakespeare: Romeo & Juliet

Wat doet een visagist of make up artist dan precies?

Een visagist, of make up artist, is een specialist in het vak make up. Net als een plastisch chirurg, kan ik je gezicht met make up zichtbaar veranderen.

» Lees meer in onze blog post “Aangenaam: ik ben visagiste, en dit kan ik voor je doen!”

verschil visagiste en make up artist mua

Nu populair en meest geboekt:

Plaats een reactie