Je verdient als visagist ook in 2024 een goed salaris. Durf het te vragen!


Meer:

Regelmatig krijg ik het verzoek of ik als visagist mee wil doen aan evenementen. Meestal speel ik die kansen door naar mijn studenten die de Visagie Opleiding tot Allround Make Up Artist hebben voltooid. Ik bemiddel dan voor een fatsoenlijk uurloon en reiskostenvergoeding. Zo hoort het te zijn. Een visagist hoort een fatsoenlijk salaris of uurloon betaald te krijgen, gemiddeld zo’n €2.350 bruto per maand.. Maar helaas gaat dat in de praktijk toch vaak mis.

Een visagist hoort een fatsoenlijk uurloon of salaris te verdienen, maar vraagt het vaak niet

Vorige week was het weer raak. Ik ontving een e-mail met het ‘aanbod’ om tegen betaling op een trouwbeurs komen staan. Ik zou dan de bruid ‘mogen’ opmaken. Ja, je hoort het goed: ik zou moeten betalen om de bruid te mogen opmaken. Dat is echt de wereld ondersteboven. Zonder visagist geen bruid, zonder bruid geen trouwbeurs!

Een paar dagen later de zoveelste e-mail van een student fotografie aan de Fotovakschool hier in Apeldoorn. Of Art in the Attic visagisten kon leveren voor een fotoshoot. Geen budget, geen vergoeding, maar: “dan hebben zij gratis foto’s voor hun portfolio”.

Daar doen wij dus niet aan mee. Ik leg dan uit dat de door ons opgeleide visagisten hebben geïnvesteerd om snel tot een hoog niveau te komen. En dus vertellen wij onze studenten dat ze direct een goed uurloon of salaris moeten vragen om die investering terug te verdienen.

2023 salaris visagiste make up artist mua

Ook hier geldt: geen visagist, geen make up; geen make up, geen fotoshoot; geen fotoshoot, geen portfolio; geen portfolio, geen diploma aan de Fotovakschool. Net zo goed als een student die investeert in boeken voor een studie, mag een toekomstig fotograaf investeren in professionele visagie voor een portfolio.

Waar komt dan toch dat idee vandaan dat visagisten wel gratis willen werken? Waarom denkt men steeds dat een make up artist blij opspringt bij iedere kans om onbetaald aan een fotoshoot mee te werken? De kapper knipt toch ook niet gratis je haar?

Zorg dat je als make up artist weet wat je mag verdienen

Ik denk dat het komt omdat teveel visagisten te vaak en te makkelijk “ja” zeggen tegen dit soort klussen. Ik denk dat veel visagisten namelijk niet goed weten wat ze zouden mogen en moeten vragen qua salaris, uurloon of vergoeding. En omdat ze dat niet weten, durven ze het vaak ook niet te vragen.

Wat verdient een visagist aan salaris en uurloon?

Een visagist of make up artist is een vakspecialist. Net als bijvoorbeeld een kapper. En er zijn veel gegevens beschikbaar uit diverse betrouwbare bronnen waaruit het duidelijk wordt wat een visagist als uurloon mag vragen.

Volgens de Nationale Beroepengids is de salarisindicatie voor een visagist tussen de €1.000 en €3.700 bruto per maand. Het uiteindelijke bedrag is vooral afhankelijk van je ervaring en je goede naam. De banenkans is redelijk, maar je zult je best moeten doen om geschikte vacatures te vinden.

“Zorg dat je je als vakspecialist opstelt en vakwerk levert, zodat men weet dat je het waard bent.”

De website Mijnzzp.nl houdt een nauwere bandbreedte aan. Zij schatten in dat een visagist in loondienst een startsalaris mag vragen van €1.800 bruto per maand. Dat kan dan oplopen naar €2.600 naarmate de jaren ervaring optellen. Dit is aardig in lijn met wat Glassdoor aangeeft als landelijk gemiddeld basissalaris voor een make up artist: €2.037 per maand.

Met een uurloon van gemiddeld €13,51 verdient een visagist een salaris dat redelijk overeenkomt met dat van een schoonheidsspecialist.

Even tussendoor: waarom lees je dit eigenlijk? Wil je misschien zelf visagist of make up artist worden? Doe dan bij ons je visagie opleiding in slechts 12 lessen! Kies je startdatum en voorkeursgroep en je kunt binnenkort beginnen!

Wat verdient een visagist ZZP-er aan uurtarief?

Ook als je als visagist voor jezelf werkt, als ZZP-er of ondernemer, is het erg belangrijk om een fatsoenlijk uurtarief te vragen. Je moet dan immers je materialen terugverdienen, je kwasten en je make up, maar ook je ondernemersrisico dekken.

Volgens Mijnzzp.nl is het normaal om als zelfstandig visagist of make up artist een uurtarief van €40 exclusief BTW in rekening te brengen. Dat is zo’n beetje het niveau waarop ook een professionele timmerman of schilder factureert. Ik vind dat redelijk, maar ik raad wel aan om je tarief aan te passen aan de situatie.

Vraag een hoger tarief zodra je het waard bent

Als je erg ervaren bent, of met high-end materialen werkt, dan mag je dat laten terugkomen in een hoger uurtarief. Of als je voor een zakelijk evenement wordt ingehuurd waar geld mag rollen, zorg dan dat jij jezelf niet tekort doet. En vergeet niet: tijd is geld! Dus hoe voller je agenda, hoe meer ruimte je hebt om je tarief te verhogen. Zelf factureer ik altijd op basis van de situatie en de klus zelf en daarbij kan mijn tarief oplopen tot boven de €80 per uur, exclusief BTW.

Durf het te vragen!

Nu je weet wat je waard bent als visagist, moet je het ook durven vragen! Dat is normaal. Bij de kapper betaal je ook. De schilder stuurt je ook een factuur en hoe langer je bij de schoonheidsspecialist zit, hoe hoger de rekening. Laat je niet afschepen met alleen maar mooie praatjes over “dat het goed is voor je portfolio”, of “naamsbekendheid” of “dat je zo met toekomstige klanten in contact komt”. Iedereen snapt dat je voor vakwerk moet betalen. Zorg dus dat je je als vakspecialist opstelt en vakwerk levert, zodat men weet dat je het waard bent.

Plaats een reactie