In 2024 Visagist of Make Up Artist (MUA) worden? Zo doe je dat! 6 Tips van de Experts


Meer:

Als je dit leest, dan ben je waarschijnlijk dol op make up en visagie. Je droomt ervan professioneel visagist, make up artist of MUA te worden. Je hebt ontelbare uren voor de spiegel op jezelf geoefend. Of misschien heb je ook al anderen opgemaakt, misschien zelfs al tegen betaling. Je hebt een enorme verzameling make up en kwasten aangelegd. Uren en uren heb je make up tutorials op YouTube bekeken en je kent alle grote namen. Misschien heb je al een keer een make up workshop gevolgd.

Maar hoe nu verder? Ben je klaar voor de grote stap? Wil je echt verder als visagist? Ja? Mooi, dan hebben wij goede tips voor je. Tips van de experts, die het pad al voor jou hebben bewandeld. Visagist, MUA of Make Up Artist worden? Zo doe je dat!

6 Tips die je helpen om visagist of make up artist (MUA) te worden

Visagist is geen beschermde titel. Je mag jezelf dus nu direct ‘visagist’ noemen en aan de slag. Maar diep van binnen weet je zelf ook wel dat het zo makkelijk niet is. Lees dus vooral verder!

Tip 1: om te bepalen waar je heen wilt, moet je weten waar je bent

OK, je hebt een idee wat je wilt bereiken. Maar waar sta je nu? Heb je jezelf al eens goed in de ogen gekeken en bepaald wat je uitgangspunten zijn? Om je kans op succes te vergroten is het belangrijk om zo vroeg mogelijk jezelf ook wat lastige vragen voor te leggen. Vraag jezelf dus eerst eerlijk:

Wat past het beste bij me? Wat lijkt me precies wel leuk, en wat niet? Probeer je eens duidelijk een normale dag als visagist voor te stellen. Wat komt daar zoal bij kijken? Wat zijn de mindere kanten van het vak? Wat trekt me precies zo aan in het vak visagie?

Heb ik talent? Gaat het me lukken om het goed genoeg in de vingers te krijgen? Niet alleen de kennis van huidtypen, gezichtsvormen, materialen, etc., maar kan ik ook met klanten omgaan? Een goede visagist met talent maakt niet alleen een gezicht mooi, maar ook de persoon daarachter. Dat vereist mensenkennis en talent om klanten tevreden te stellen.

Heb ik genoeg tijd? YouTube tutorials kijken en voor de spiegel oefenen lukt me prima, daar heb ik al uren in gestoken? Maar kan ik er ook voor langere tijd hele dagdelen in investeren? Kan ik die tijd vrij maken? Waar leg ik mijn prioriteiten?

2023 salaris visagiste make up artist mua

Wat is mijn budget? Ben ik bereid te investeren? Weet ik al wat ik nodig ga hebben aan spullen, opleiding en training, inrichting, advertenties, overige kosten, etc.?

Heb ik ondersteuning om mij heen? Zijn er mensen die me kunnen helpen en me kunnen ondersteunen, ook als het even een tijdje tegen zit? Op wie kan ik terug vallen?

Is ‘visagist zijn’ mijn hoofddoel, of iets voor erbij? Zie ik het als mijn fulltime bezigheid? Ben ik er straks (financieel) van afhankelijk? Of wordt het meer een hele grote hobby, naast mijn andere prioriteiten?

Dat zijn lastige vragen. Je wilt liefst meteen aan de slag en hier misschien helemaal niet over nadenken. Maar als je dit overslaat, dan heb je ers straks misschien spijt van. Dus, pak je laptop, of pen en papier, en schrijf voor jezelf duidelijk op wat op dit moment je uitgangspunten zijn. Maak je vertrekpunt zo helder mogelijk.

Praktische aanpak:

  • Breng je sterke en zwakke kanten in kaart. Maak een lijst met jouw Top-5 ‘Tips’ en ‘Tops’
  • Vraag je omgeving hoe zij je zien. Bedenk 5 vragen die jou inzicht geven in jezelf en stel ze alle 5 aan verschillende personen om je heen. Familie, vrienden en collega’s.
  • Vind iemand die al werkt als visagist en bezoek haar/hem voor een vraaggesprek.
  • Schrijf een brief uit de toekomst aan jezelf. Een brief van jouw toekomstige ‘ik’ 3-5 jaar van nu, die jou vertelt hoe jouw leven als visagist er over 3-5 van nu uit ziet.
  • Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten.

Tip 2: aan de slag, maak het ‘echt’!

Goed, klaar voor vertrek? Start! Ja, nu voor het echt! Vanaf nu is het niet meer “ik wil visagist worden”, maar “ik ben visagist aan het worden”. Verander de manier waarop je erover denkt, erover praat. Zeg het hardop: “vandaag ga ik visagist worden”. Maak een lijst met praktische dingen die je de komende tijd gaat doen om je droom te realiseren. Maak een weekplanning voor zaken als:

  • Budget bepalen
  • Behoefte opleiding/training in kaart brengen
  • Doelstellingen bepalen
  • Inkooplijsten maken
  • Een (bedrijfs)naam bedenken
  • Onderzoek doen naar een eigen website
  • Zakelijke social media profielen aanmaken (vergeet LinkedIn niet!)
  • Leveranciers zoeken
  • Dagjes meelopen met…

Je zet jezelf nu echt aan het werk. De droom wordt werkelijkheid. Maak een dossier aan, creëer een aparte agenda voor jezelf als visagist. Vink iets af zodra het af is en vier iedere stap met jezelf. Maak aantekeningen, schrijf nieuwe ideeën direct op. Bewaar al je bonnetjes.

Praktische aanpak:

  • Koop een offline, ‘ouderwetse’ agenda en/of notitieboekje. Schrijf vanaf nu alles op met een pen of potlood
  • Plan op weekbasis, vanuit de verschillende rollen/verantwoordelijkheden die je hebt. Plan ook je vrije tijd en ontspanning
  • Gebruik iedere dag meteen ‘actief’ taalgebruik: “ik ga”, “ik doe” en stop met “ik wil”, “ik zal” etc.
  • Wees niet bang voor cijfers: een budget opstellen is simpelweg tellen, plussen en minnen
  • Breng al je inkomsten in kaart
  • Breng al je vaste lasten in kaart
  • Schrijf op wat je nog moet bijleren of verbeteren m.b.t. je visagie kennis of techniek
  • Maak een LinkedIn profiel aan als visagie professional
  • Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten

Even tussendoor: waarom lees je dit eigenlijk? Wil je misschien zelf visagist of make up artist worden? Doe dan bij ons je visagie opleiding in slechts 12 lessen! Kies je startdatum en voorkeursgroep en je kunt binnenkort beginnen!

Tip 3: definieer wat je precies wilt

Je bent begonnen, je hebt de stap gezet en jezelf concreet aan het werk gezet. Je hebt je vertrekpunt bepaald en je bent je reis gestart. Terwijl de trein het station verlaat en langzaam op snelheid komt, moet jij bepalen wat jouw volgende station wordt. Waar stap je uit om rond te kijken? Wat is je ultieme bestemming? Visagist worden, of make up artist worden, dat is niet specifiek genoeg. Dat is te vaag. In Nederland is iedereen met een make up doos, een spiegel en een set kwasten een ‘visagist’. Net zo goed als iedereen met een fototoestel een ‘fotograaf’ is. Dat is niet goed genoeg, dat weet je zelf ook, je moet precies kunnen verwoorden wat jij wilt zijn.

Je hebt grofweg 3 mogelijkheden: 1) je gaat als visagist in loondienst werken; 2) je wordt zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZP-er) en werkt als visagist en make up artist voor jezelf, als eigen baas; 3) een combinatie van 1 en/of 2 met misschien nog iets anders.

1) Als visagist in loondienst

Is dat wat je wilt? Lekker klanten opmaken binnen het bedrijf van een ander? Misschien in de winkel bij Douglas, of bij een mooie grote kapsalon of beauty salon? Of in een theater of bij een omroep? Prima, maar definieer precies wat je wel/niet wilt. Hoeveel uren wil je minimaal en maximaal draaien? Wat wil je minimaal verdienen? Wat voor soort klanten wil je het liefst opmaken? Jong, oud, etc.?

Past een winkel het beste bij je, of een salon? Hoe ver ben je bereid te reizen naar je werk? Kun je overwerken, of ‘s avonds of in het weekend? Binnen wat voor soort bedrijfscultuur voel je je thuis? Wil je een vast contract bij een werkgever, of wil je misschien voor verschillende werkgevers werken?

Als een betaalde baan als visagist jouw volgende station is, zorg dan dat je je nu daar specifiek op voorbereidt. Maak een portfolio aan zodat je kunt laten zien hoe goed je bent, maak een goede CV en beter nog, een videoboodschap. En kijk ook verder vooruit in de toekomst: wat doe je over 1 jaar, of 3 of 5 jaar? Is het een tussenstation, of je eindbestemming? Welke doorgroeimogelijkheden en carrière kansen zijn er? Biedt je toekomstige werkgever je ook perspectief op de langere termijn?

2) als ondernemer voor jezelf beginnen als visagist of make up artist (MUA)

Vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, op eigen benen staan, alles lekker zelf bepalen en beslissen. Voor velen is dit het ultieme doel. Dat is ook het beeld dat we van veel influencers meekrijgen op YouTube, Instagram etc. Lekker eindeloos veel spulletjes uitproberen, genieten en tussendoor ook wat klanten opmaken. Maar, is dat ook de realiteit

Wij zijn de eerste die ondernemerschap toejuichen. Volgens ons is dat het mooiste dat er is. Maar het is ook hard werken. Vallen en opstaan, geduld, tegenslagen, onzekerheid… Het hoort er allemaal bij. De eerst paar jaar zeker, tijdens de opstartfase van je eigen onderneming kan er van alles gebeuren.

Dat is niet geschikt voor iedereen, het moet bij je passen. Een echte ondernemer is uit ondernemershout gesneden en daar kom je meestal pas achter als je het gaat doen. Je moet bereid zijn om risico’s te nemen, bereid zijn om hard te werken. Je moet vooral bereid zijn om continu te blijven leren, want een zelfstandig visagist heeft niet één vak om te beheersen, maar een heel scala. Je moet kunnen opmaken, natuurlijk, maar je moet ook: kunnen netwerken, klanten werven, adverteren, boekhouden, budgetteren, plannen, inkopen, voorwaarden opstellen, etc. etc.

Het is dus goed om voor jezelf te bepalen of je dat allemaal wilt en of je het ook kunt, of wilt leren. Je kunt dan misschien fantastisch goed klanten opmaken, maar als je geen oplossing hebt voor je boekhouding en belastingaangifte, dan wordt ondernemen lastig.

3) een combinatie van het vak van visagie met iets anders

Geld verdienen als zelfstandig make up artist, of als visagist in loondienst, het is niet voor iedereen weggelegd om daarmee goed rond te komen. Laten we eerlijk wezen: de gemiddelde visagist verdient niet zo veel en werkt vaak ook niet fulltime. Daarom zie je vaak dat visagisten het vak visagie combineren met iets anders: werk als kapper, een andere (deeltijd) baan, of met hun ouderschap en andere privé verplichtingen. Ook in dat geval zullen de tips in dit artikel je helpen om een betere deeltijd-visagist te worden en te zijn.

Dit zijn zo’n beetje de 3 opties die er zijn. Het is belangrijk om te doen wat bij je past. Als je tips 1 en 2 eerst uitvoert, dan zal je een beter beeld hebben wat er bij je past. Besef wel: het één sluit het andere niet uit! Je kunt combineren en in de opstartfase is dat misschien ook wel het beste om te doen. Spreid je risico’s en houd opties achter de hand, dat is altijd een goed advies.

Praktische aanpak:

  • Maak een goede CV en een professioneel LinkedIn profiel
  • Ga zelf langs bij 5 verschillende visagisten als ‘klant’ en ervaar hoe het is om bij hen in de stoel te zitten
  • Maak een lijst van 10 bedrijven waar jij best als visagist zou willen werken en ga er eens langs om vrijblijvend te kijken/praten als dat mogelijk is
  • Maak een goede portfolio met goede foto’s van jouw allerbeste werk. Werk samen met een (semi-)professionele fotograaf en meerdere modellen. Dat kan makkelijk op TFP (Time For Print) basis via diverse Facebook groepen
  • Omschrijf nauwkeurig 3 typen klanten die je graag wilt opmaken, en ook 3 typen waar je niet zo’n zin in hebt. Schrijf ook op waarom wel/niet.
  • Overweeg of je (opnieuw) een visagie opleiding wilt volgen om jezelf te verbeteren
  • Beantwoord deze vraag: “Als je nu € 1.000 vindt om aan je carrière als visagist uit te geven, waar besteed je het dan aan?”

Als je overweegt ZZP-er/zelfstandige te worden:

  • Ga nu naar KvK.nl en start Stap 1 om je aan te melden als ondernemer. De beste tip die we kunnen geven: nooit wachten met ondernemer worden als je voelt dat het wilt, gewoon doen!
  • Leg alvast € 50 – 100 opzij voor je inschrijving en maak een afspraak bij de KvK bij jou in de buurt
  • Ga naar Belastingdienst.nl en lees de vele, saaie artikelen over zelfstandig ondernemer worden/zijn
  • Maak een planning voor de komende 6 maanden en schat het aantal uren in dat je aan als ZZP-er/ondernemer zal gaan werken. Dit is van groot belang om te weten of je het ‘Urencriterium’ haalt en of je ook voor de Belastingdienst als ondernemer gezien wordt
  • Bedenk hoe leuk je boekhouden vindt en of je wel of niet een boekhouding voor de BTW wilt/kunt bijhouden. Voordeel: je kunt BTW die jij betaalt aftrekken. Nadeel: je moet ieder kwartaal een BTW-aangifte doen
  • Bepaal je uurtarief als ZZP make up artist. Er zijn diverse goede websites die handige informatie en tips geven hoe je dat kunt aanpakken.
  • Zorg dat je de verschillende fiscale regelingen kent die er zijn voor (startende) ondernemers. Als je die goed gebruikt, dan kan het je (financiële) leven in de opstartfase (ca. 2-3 jaar) makkelijker maken
  • Heb je je KvK inschrijving geregeld? Zorg dan dat je je privé en zakelijke financiën uit elkaar houdt. Open een zakelijke bankrekening. Dat is vrij duur bij de gangbare grote banken, maar er zijn erg goede nieuwe initiatieven voor starters, zoals KNAB.
  • Koop slim in bij goede leveranciers en bewaar al je bonnetjes
  • En tenslotte:
    Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten

Wat is het verschil tussen een visagist, make up artist of MUA?

Als we eerlijk zijn, kort gezegd: niks. In Nederland is er niet echt een duidelijk aanwijsbaar verschil. De term “Visagist” is typisch ‘Nederlands’ maar qua oorsprong eigenlijk geleend uit het Frans. In het Engels spreekt men vooral van een “Make Up Artist” waar dan behalve visagist vaak ook “Grimeur” mee wordt bedoeld. En dat terwijl wij hier in Nederland bij een grimeur toch echt een andere vakspecialist bedoelen dan bij visagist! Ook in de Duitsland heeft men het tegenwoordig vooral over “Make-up Artist” waar ze dan hetzelfde mee bedoelen als wij. En in België (Vlaanderen) dan? Ook “Visagist”? Nee! “Make Up Artist”? Nee! Daar zeggen ze dan weer “Make Up Artiest”. Lekker verwarrend. Bij Art in the Attic gebruiken we de woorden visagist en make up artist dan ook door elkaar. Al zien wij wel een klein verschil: bij een visagist denken wij vooral aan iemand die de wat meer reguliere make up stijlen aanbrengt; bij een make up artist denken we aan iemand die ook de wat meer specialistische, gewaagde en ‘zware’ technieken beheerst en gebruikt, zoals glamour make up, arabesque, etc. Een een MUA? Dat is de afkorting voor Make Up Artist: M-U-A. Een een MUA die ook hair styling doet, dat is dan weer een MUAH! Maakt het veel uit? Mwooaahh….

Tip 4: stel je prioriteiten

Mooi, je bent gestart, je hebt je vertrekpunt en je doel bepaald. Je bent actief aan het plannen en onderneemt actie. Je hebt veel te doen, verschrikkelijk veel te doen. Het is makkelijk om je doel uit het oog te verliezen. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Je ‘To-Do List’ is overvol en je bent steeds brandjes aan het blussen. Alles lijkt urgent en belangrijk, het lijkt alsof er niet genoeg uren in een dag zitten.

Welkom in de wondere wereld van (zelfstandig) visagist. Je wilt veel, je kunt veel, maar ook jouw dag heeft slechts 24 uren. Je moet dus prioriteiten leren stellen. Dit is een belangrijke tip. Als je dit snapt, dan kun je meer gedaan krijgen met je beperkte tijd. We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat je inmiddels een agenda hebt en een weekplanning hanteert. Neem je planning erbij en controleer even dit:

  • Hoeveel tijd heb je ingepland voor ‘Facebook’?
  • Hoeveel voor ‘Instagram’?
  • Hoeveel voor ‘Nog een tutorial op YouTube bekijken’
  • Hoeveel voor ‘Blogs lezen over die nieuwe beauty blender die net uit is’?
  • Hoeveel voor ‘Urgente brandjes blussen’?
  • Hoeveel voor ‘Ja maar dat mailtje moest ik echt even beantwoorden!’?

Tel dat eens eerlijk op en je zult schrikken. Je zult zien dat je erg veel tijd besteed aan dingen die niet urgent en niet belangrijk zijn, of aan dingen die wel urgent en/of belangrijk lijken. Maar… hoeveel tijd plan je in voor dingen die niet urgent zijn, maar wél belangrijk?

Ja, inderdaad: er zijn veel dingen die niet urgent zijn, maar wél belangrijk. Als je die geen prioriteit geeft, dan gebeuren ze niet. Dan verlies je ze uit het oog. En dan zijn vaak nou net die zaken die op de langer termijn het positieve verschil gaan maken! Denk aan bijscholing. Niet urgent, maar wél belangrijk. Hoe langer je het uitstelt, hoe verder je achterop raakt. Denk aan het opbouwen van je netwerk. Niet urgent, maar zolang je het niet doet, blijf je er alleen voor staan. Denk aan je budget voor volgend jaar. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer stress je straks hebt en in tijdnood komt.

Wil je niet alleen nú maar vooral ook straks effectief zijn, dan moet je nu leren om tijd te reserveren voor zaken die niet urgent zijn, maar wel belangrijk. Doe je dat niet, dan blijf je korte-termijn brandjes blussen, Instagram posts posten en YouTube filmpjes kijken, zonder dat je je voorbereidt op wat komen gaat.

Praktische aanpak:

  • Houd de komen 3 dagen een logboek bij, in detail. Schrijf op, van alles dat je doet: hoeveel tijd heb ik eraan besteed? Was het (echt) urgent? Was het (echt) belangrijk?
  • Maak een lijst van alles dat je de komende maand wilt doen dat wel belangrijk is, maar niet urgent
  • Besteed vanaf nu iedere dag 1 uur minder aan: Facebook, Instagram en TV. Ieder. Dat is 3 uur tijdwinst die je dagelijks kunt besteden aan belangrijke dingen die niet urgent zijn!
  • Installeer een app op je mobiel die je helpt bij te houden hoe lang je wat doet op je mobiel (Schermtijd, of Screen Time op de iPhone/iPad)
  • Bijscholing is bijna nooit urgent, maar vraag jezelf af of het in jouw geval misschien wél belangrijk is
  • Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten (dit is nooit urgent, maar altijd belangrijk)

Tip 5: zoek de samenwerking

Je wilt visagist of make up artist worden. Je hebt dit hele artikel doorgeploegd en bent al zover gekomen. Je hebt je vertrekpunt bepaald, je bent actief aan de slag gegaan, je weet wat je wilt en je hebt je prioriteiten op orde. Perfect. Nu de gewetensvraag: kun je het allemaal alleen? Wil je het wel allemaal alleen doen? Past dat bij je? Is het zinnig om in je eentje het wiel opnieuw uit te vinden?

Veel dingen blijken een stuk makkelijker als je de samenwerking zoekt. Slimme partnerships maken het leven makkelijker. Jij bent goed in visagie, misschien is iemand anders goed in hair styling. Waarom niet samenwerken? Jij zoekt goede materialen, de fabrikant zoekt goede afnemers. Waarom niet samenwerken? Jij wilt goede foto’s voor je visagie portfolio, een model voor haar/zijn modellen portfolio en de fotograaf voor zijn/haar fotografie portfolio. Waarom niet samenwerken, bijvoorbeeld op TFP basis?

Als visagist ben je in ieder geval afhankelijk van goede materialen. Goede, professionele make up en goede betrouwbare kwasten. Zonder goed gereedschap kom je er niet. Zoek daarom al vroeg een goede leverancier die bij je past. De meeste professionele merken hebben speciale programma’s voor professionals. Ja, vaak is dan een KvK inschrijving verplicht! Je kunt overwegen om ‘Depositair’ te worden, maar pas op waar je aan begint en of dat bij je past. Iemand opmaken is niet hetzelfde als aan iemand make up verkopen. Dat moet je liggen, dat moet je leuk vinden!

Als je in zee gaat met een leverancier, spreek dan goed de voorwaarden af. Wat is jouw prijs? Mag je doorverkopen? Mag dat alleen offline, of ook online? Hoe zit het met de prijsstelling en concurrentie? Krijg je genoeg training en ondersteuning? Jij investeert in hun, dus investeren zij ook in jou?

Praktische aanpak:

  • Maak een lijstje van alles en iedereen waarvan je afhankelijk bent
  • Ga terug naar je lijstje met zwakke kanten van Tip 1 en bedenk of je kunt samenwerken met iemand die daar juist goed in is?
  • Omgekeerd, bekijk of jij vanuit je sterke kanten kunt samenwerken met iemand die daar juist mee geholpen is
  • Ga naar je inkooplijst uit Tip 2 en zet bij alles je Top-2 favoriete merken ernaast. Ga nu onderzoeken of en hoe je die merken kunt inkopen als professional
  • Heb je al een perfecte portfolio? Mooi! Zo niet, schrijf je dan in op Facebook bij 2 TFP groepen en zoek de samenwerking met een model en een fotograaf om de komende 3 weken je portfolio op te bouwen
  • Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten

Tip 6: blijf jezelf continu verbeteren

Check de make up trends van de laatste 10 jaar. Wat is er allemaal veranderd? Veel, heel erg veel. Je wereld als visagist of make up artist staat niet stil. Je zult continu op hoogte moeten blijven van de trends en moeten bijleren. Voor een groot deel kun je dat zelf. Opletten, luisteren, lezen, leren, kijken en nadoen… Dankzij internet hoef je nooit meer achterop te raken. Maar is dat genoeg? Weten is niet hetzelfde als snappen en snappen betekent niet altijd dat je het ook écht kunt.

Blijf jezelf dus verbeteren. Houd je technieken op peil en laat je af en toe bijscholen. Dat is typisch een belangrijk ding dat niet urgent is, dus dat moet je ruim op tijd inplannen. Anders verdwijnt het tussen de brandjes die je steeds moet blussen. Maar visagie kennis en technieken is niet het enige. Blijf jezelf ook verbeteren in de omgang met je klant, in de omgang met je omgeving. Bepaal ieder jaar opnieuw waar je nu staat en waar je over 1, 3 en 5 jaar wilt zijn.

Tip 6 betekent eigenlijk: blijf regelmatig en actief bezig met tips 1 t/m 5. De wereld verandert, visagie verandert, je klanten veranderen en jij verandert. Je moet jezelf dus steeds opnieuw scherp houden.

Praktische aanpak:

  • Ga op een vast moment ieder jaar eens door al je materialen heen: wat kan nog mee, wat is verouderd, wat is overbodig en wat mis je nog?
  • Loop ieder jaar je klantenbestand na
  • Ben je in loondienst? Nodig dan ieder jaar je werkgever uit voor een kop koffie en bespreek samen de toekomst
  • Ben je ondernemer? Schrijf dan ieder jaar opnieuw eens duidelijk op: voor WIE ben jij er, wat zijn hun BEHOEFTEN en wat kun jij voor ze OPLOSSEN? Wat BETEKENT jouw oplossing echt voor jouw klant? Waarom moeten ze voor die oplossing BIJ JOU ZIJN en niet bij de concurrent?
  • Loop ieder jaar alle tips nog eens langs. Waar kun je nog verbeteren?
  • En tenslotte: ga ieder jaar ook op 1 januari weer voor de spiegel staan en kijk jezelf 3 minuten lang goed in de ogen en luister naar je eigen gedachten

Visagist worden? Scholing is belangrijk! Boek nu je opleiding online

Je kunt bij ons makkelijk, snel en veilig direct online boeken.

Liever direct persoonlijk contact?


    T: 06 - 20 61 17 40 |

    visagie school make-up les visagiste worden

    Of stel je vraag per mail:



    Plaats een reactie