Weg met flashback! 10 onmisbare tips van een professionele fotograaf en visagiste
Waar moet je op letten als je iemand opmaakt of jezelf laat fotograferen, bijvoorbeeld in een fotostudio door een portretfotograaf? Wat voor make-up is geschikt voor fotografie? Wat is dat beruchte ‘flashback’ en hoe voorkom je het? Onze professionele make-up artist Roos en portretfotograaf Willem leggen het uit.
Wat is SPF en wat is flashback?
“Bij ons in de fotostudio speelt licht de hoofdrol, heel veel licht.”, legt Willem uit, portretfotograaf en eigenaar van PortretStudio Apeldoorn. “Het licht bepaalt de sfeer van de foto. Hard licht voor contrastrijke ‘edgy’ foto’s, zacht licht voor een meer romantische uitstraling.”
Of fotografen nu werken met flitslicht of continu licht, de make-up artist moet rekening houden met het feit dat er veel licht op de huid zal vallen. “Een goede visagiste weet hoe je met flitslicht en flashback om moet gaan en welke producten wel en welke niet geschikt zijn voor fotoshoots.”, aldus Willem.
Hard licht voor ‘edgy’ foto’s
“Een goede visagiste weet hoe je met flitslicht om moet gaan en welke producten wel en welke niet geschikt zijn voor fotoshoots.”
~ Willem, portretfotograaf
“Het probleem van flashback is simpel: net als ieder oppervlakte, weerkaatst je huid licht. Ken je dat, die vreselijke foto van dat feestje waar je met je bezwete, glimmende gezicht al het flitslicht van de camera weerkaatst? Zweet en vocht maken je huid glanzender, waardoor die meer licht reflecteert. Maar sommige huidverzorgingsproducten en make-up doen dat ook! En SPF is vooral berucht.”
Flashback is weerkaatsing van studiolicht of flitslicht, vooral veroorzaakt door SPF
SPF, ofwel ‘Sun Protection Factor’ zit in veel cosmetica, zoals MAC Studio Waterweight SPF 30 Foundation, MAC Mineralize Moisture SPF 15, Smashbox Camera Ready, Elf studio flawless finish SPF15 e.a. merken waar SPF in voorkomt.
Zacht licht voor romantische foto’s
Roos, docent visagie en make-up artist, vertelt hoe het zit: “Wist je dat SPF de grote boosdoener is bij flashback foto’s? Ze bevatten de ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide. Die blijven op de huid liggen en reflecteren veel licht. Dat zorgt dus voor ongewenste extra reflectie tijdens fotoshoots. SPF niet gebruiken bij fotografie!”
“Wist je dat je soms wel 50% van de make-up niet meer zichtbaar is op de foto? Wees daarom niet zuinig met make-up, en breng het zwaarder aan. Blijf wel trouw aan je eigen stijl maar accentueer de juiste elementen in je gezicht.
Gebruik goede kwaliteit make-up producten.”
Titaniumdioxide – SPF ingredient
Je betaalt natuurlijk wel wat meer voor gepigmenteerde oogschaduw, maar deze valt niet uit, is niet poederig, dekt goed en bijlft de hele dag zitten. Aanraders zijn MAC, Make-Up Studio, Morphe, Anastasia Beverly Hills en Too Faced. Goedkopere producten zijn iets grover van structuur, waardoor ze minder goed pakken op de huid.
Breng de make-up aan bij het juiste licht. Let op de kleur!
Licht heeft een kleur. Al de zon ’s ochtends opkomt, dan is het licht wat warmer (oranje) dan midden op de dag. En op een bewolkte dag is het licht wat kouder (blauw). Onze hersenen weten wat we zien en corrigeren al die verschillen kleurnuances voor ons. Maar een fototoestel kan dat niet. Dus wat wij ervaren als ‘wit’, is niet altijd ook wit op de foto.
“Als een visagiste de make-up aanbrengt voor een fotoshoot, dan moet ze daar heel goed rekening mee houden.”, zegt Willem. “Je ziet het direct als een visagiste daar niet goed in getraind is. Ze werken dan bijvoorbeeld met zo’n make-up koffer met een spiegel en standaard gloeilampen. Gloeilampen zijn veel te ‘warm’, ze geven licht dat veel de geel is. Of ze draaien er de goedkoopste spaarlampen in die juist weer te ‘koud’ zijn en te blauw licht afgeven.”
“Het probleem is dat de hersenen van de visagiste corrigeren wat haar ogen bij dat slechte licht zien en dus denkt de visagiste dat de make-up en de huid de juiste kleur hebben.”, gaat Willem verder. “Maar in de studio werken we standaard met professioneel licht dat ‘echt wit’ is. We geven dat aan met de ‘kleurtemperatuur’. Mijn studiolampen hebben allemaal een kleurtemperatuur rond de 5000 Kelvin (K). Mijn camera is dus ook ingesteld op het nemen van foto’s bij die kleur.”
“Maar als de visagiste het model opmaakt bij licht van gloeilampen, rond de 2700K, dan gaat het dus helemaal mis. Zij denkt dat de huid en de make-up de goede kleur hebben, maar bij 5000K flitslicht ziet mijn camera iets heel anders.”
Kies de juiste lampen voor de juiste kleurtemperatuur
Roos is het daar helemaal mee eens: “Werk je voor een fotoshoot in een studio bij studiolicht, zorg dan dat je de make-up aanbrengt bij licht met een kleurtemperatuur die zoveel dicht mogelijk rond de 5000K zit. Ga op zoek naar de juiste lampen voor je koffer en vervang die goedkope gloeilampen of spaarlampen voor speciale lampen die ‘echt wit’ zijn.”
“Ga op zoek naar de juiste lampen voor je koffer en vervang die goedkope gloeilampen of spaarlampen voor speciale lampen die ‘echt wit’ zijn.”
~ Roos, visagiste
Kies de juiste make-up voor fotoshoots: de 10 tips van Roos
TIP 1. Verminder flashback met matte producten
De basis voor een mooi gezicht is een gladde huid. Gebruik een dagcrème, foundation en concealer zonder SPF! Dit is een must want SPF bevat de beruchte glansdeeltjes. Vermijd parelmoer en minerale make-up. Dit heeft hetzelfde nadeel als SPF.
TIP 2. Foundation & Concealer
Kies een dekkende foundation en concealer! Ga voor een paar lagen foundation. Een dekkende make-up is de key tot succes. Heb je last van zichtbare poriën, en rimpeltjes, gebruik dan een primer, Jojoba olie na je dagcrème en onder je foundation. Bij een rijpere huid moet je het gebruik van teveel foundation vermijden. Less is more! Ook voor op de foto, anders ga je rimpels en poriën juist zien. Kies een foundation als hyaluronzuur voor de droge huid. Een rijpere huid heeft hydratatie nodig om de rimpels op te vullen. Dit ingrediënt is daar uitstekend geschikt voor.
TIP 3. Poeder tegen flashback
Teveel glans is niet mooi op foto’s. Poeder het gezicht af met losse poeder en een dons. Druk de poeder goed in de huid zodat alle plekjes mat zijn. Dit vermindert flashback ook.
TIP 4. Oogschaduw
De ogen zijn altijd het belangrijkste element in portretfoto’s. Besteed dus heel veel aandacht aan de ogen:
- Gebruik een oogschaduwbasis! Dit voorkomt dat de oogschaduw in de lijntjes gaat zitten
- Vermijd oogschaduw met veel glans en glitters. Dit reflecteert teveel op de foto. Je kunt het beste kiezen voor een combinatie van matte en licht glanzende oogschaduw
- Kies een oogschaduw look waar jij happy mee bent. Zachte kleuren zoals pasteltinten, bruin en grijstinten maakt je zacht en benaderbaar. Vermijd harde kleuren tenzij dit je persoonlijkheid benadrukt
- Ga voor zwarte eyeliner en mascara. Zwart werkt contrasterend en laat je ogen meer spreken. Witte eyeliner maken je ogen groter
- Bij portretfotografie moet je nauwkeurig werken. Alles moet flawless aangebracht worden. Elke klein make-up ‘foutje’ zul je terugzien op de foto. Zorg dat je oogschaduw en eyeliner flawless is aangebracht. De mascara mag niet klonteren. Donshaartjes wil je camoufleren en wenkbrauwen mooi stileren
TIP 5. Blusher
Blusher geeft je gezicht vorm, en kleur. Je ziet er fris, levendig en stralend uit. Doe je dit niet dan zie je er bleekjes uit op de foto. Gebruik mooie zachte kleuren zoals roze, perzik en amber kleurig blusher. Werk opbouwend, een overdaad aan kleur is niet nodig.
TIP 6. Face shaping
Door je gezicht te contouren en highlighten creëer je een optisch bedrog waardoor je op een heel natuurlijke manier de allermooiste kenmerken van je gezicht naar voren haalt. Je kunt je kaaklijn, neus, voorhoofd of gezicht slanker laten lijken. Gebruik een bronzer die één of twee tinten donkerder is dan jouw eigen huidskleur. Breng dit aan op de zones die ‘slanker’ moet lijken. Gebruik een lichtere kleur op de plekken waar het licht valt. Dit breng je aan op je wangen, het midden van je voorhoofd en de bovenkant van je neus. De zogenaamde T-zones.
TIP 7. Lippenstift
Geef je lippen kleur en laat ze spreken! Vermijd dat je er suf en bleekjes uitziet. Gebruik een kleur die goed bij je huidtint past. Kies twee tinten lichter of donkeren dan je huidskleur. Je ziet er fris en levendig uit. Voor een stralende uitstraling, kun je een glanzende lipgloss over je lippenstift doen.
Tip 8. Zet de puntjes op de ‘i’
- Verwijder extra haartjes in je wenkbrauwen! Let op dat je geen mascaravlek hebt
- Gebruik voor brildragers niet teveel oogschaduw met parelmoer. Door een bril trekken de ogen extra aandacht
- Kleine snorhaartjes: hoe meer je probeert die te verhullen met make-up, hoe beter je ze eigenlijk ziet. De foundation hoopt zich op tussen de haartjes
- Hangende oogleden verhul je onder meer door wimpers te krullen met wimperkrullen. Lift de ogen optisch op met oogschaduw. Visagiste hebben ervaring hiermee
- Diep liggende ogen; geen donkere oogschaduw gebruiken. Hiermee versterk je diepte in het oog
- Zorg dat je egaal en flawless uitziet
Tip 9. Maak wat testfoto’s en bestudeer het resultaat
Vraag aan de fotograaf of hij/zij een foto wil maken om je make-up te controleren. Op die manier kun je nagaan of het eruit ziet zoals je in gedachten had. Let bij het bekijken van de foto’s vooral op de huidskleur of er geen verschil is tussen gezicht en hals, de uitstraling van je ogen, de kleur van de lippenstift en of je niet te veel glimt!
Tip 10. Leg je model uit wat je doet en waarom
Deel je kennis en kunde. Vertel je model waarom je doet wat je doet en laat het haar terug zien op de foto’s. Zo kan zij zien dat jij goed bent in je vak en zal ze je dankbaar zijn dat ze er ook nog iets van opsteekt.
Roos is visagiste, make-up artist en oprichter & docent van Art in the Attic – Make-up Academy. Zij leidt de nieuwe generatie visagisten op gedurende de Visagie Opleiding – PRO. Roos is de exclusieve huisvisagiste van PortretStudio Apeldoorn.
Willem is portretfotograaf, eigenaar en oprichter van PortretStudio Apeldoorn. Erkend specialist in professionele portretfoto’s en headshots voor met name zakelijke profielfoto’s voor bijvoorbeeld LinkedIn. Willem was de eerste Associate Photographer in Nederland van de wereldberoemde headshot specialist Peter Hurley, onder de strengere toelatingseisen sinds 2015.
Foto’s: PortretStudio Apeldoorn
Wat een mooi, duidelijk en informatief artikel zeg, top!